Учитавајући гиф

ИВАН ВЕЛИЧКОВИЋ


Иван Величковић

ВЕЛИЧКОВИЋ Иван (1957), сликар и библиотекар.

Рођен је 3. јуна 1957. године у радничкој породици у Трстенику, од оца Драгана, ВК ауто и авио механичара, и мајке Рајке, књигводственог службеника. Основно и гимназијско образовање је завршио у Трстенику. Уписује студије на групи за филозофију на Филозофском факултету у Београду. У то време, краћи период ради као аквизитер на продаји књига (1982-1983), а касније и као банкарски чиновник (1984-1987). Касније, 1992. године, дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду, на групи Сликарство у класи проф. Славољуба Чворовића.

Пре и током студирања на академији, као члан екипе Републичког завода за заштиту споменика културе, учествовао је на рестаурацији и конзервацији фресака у више манастира: Дечани, Милешева, Бања (Св. Никола) код Прибоја...

По дипломирању је краће време радио као професор ликовне културе у Гимназији „Вук Караџић“ и Техничкој школи у Трстенику, као и у више основних школа у општини Трстеник. После краћег боравака у Чикагу у САД-у, запошљава се као секретар у Културно-просветној заједници у Трстенику, а од 2004. до пензионисања, јуна 2022. године, ради у Народној библиотеци „Јефимија“ у Трстенику, као библиотекар Завичајног одељења.

Поред рада у библиотеци и у култури, годинама је ангажован и на издавачким пословима: дизајнирању плаката, корица за књиге и часописе, ликовно-техничком уређењу књига и часописа, као и преломом и припремом за штампу...

Члан је Организационих одбора културно-духовне манифестације „Јефимијини дани“ и књижевне манифестације „Савремена српска проза“, као и члан редакција и ликовно-технички уредник зборника „Савремена српска проза“ (НБ „Јефимија“ Трстеник), годишњака „Љубостињска приношења“, раније часописа „Јефимија“ (НУ Трстеник) и часописа „Дубрава“ из Старог Трстеника.

Као ликовни стваралац, поред сликања, бави се мозаиком, иконописом, позлатарством, графиком, рестаурацијом и конзервацијом... Излагао је на више групних изложби (Београд, Нови Сад, Приштина, Трстеник...).

Између осталог, самостално је рестаурирао и конзервирао иконостасе цркава: Свете Тројице у Трстенику (иконостас из 1924. и преостали део старог из 1826. године), Светог Архангела Гаврила у Горњем Рибнику (из 1824) и Светог пророка Илије у Михајловцу (1874), као и столице – стасидије, такође у цркви Свете Тројице у Трстенику.

Аутор је и два мозаика за цркву Пресвете Богородице у Бучју код Трсеника, изведених венецијанском „пастом“ – „Светог Арханђела Михаила“ на улазу у порту и „Успење Света Ане“ изнад улаза у цркву.

Са Момчилом Р. Тодосијевићем, писцем више завичајних монографија, објавио је крајем 2018. године књигу Поменик ратницима трстеничког краја 1912-1918., за коју је урадио и дизајн корица, ликовно-техничко уређење, као и прелом текста.

Добитник је „Грамате“ Епархије жичке, као и више других признања, диплома и захвалница. Награђиван је и за дизајн корица и ликовно уређење књига на Сајму књига у Крушевцу.

Аутор је ликовног изгледа и уредник садржаја и организације библиотечког сајта – www.bibliotekajefimija.rs – за који припремио и сав дигитални материјал, а који је програмерски и технички уредио и поставио његов млађи син, Лазар.

Иван Величковић је ожењен сликарком Аном (девојачко Митић), професорком ликовне културе у трстеничкој Гимназији „Вук Караџић“, и са њом има синове, Уроша и Лазара.

Као пензионер живи и ствара у Трстенику, а од 2019. године бави се и пчеларством.

ИЗАБРАНИ РАДОВИ


Књига 1
Књига 2
Књига 3
Књига 4
Књига 5